Na obete okupácie z roku 1968 spomínali dnes pri pamätníku v Poprade

21.08.2005 Poprad

Poprad 21. augusta (TASR) - Pri Pamätníku obetiam okupácie Československa z roku 1968 spomínali dnes obyvatelia Popradu a okolia na udalosti spred 37 rokov. ...
Poprad 21. augusta (TASR) - Pri Pamätníku obetiam okupácie Československa z roku 1968 spomínali dnes obyvatelia Popradu a okolia na udalosti spred 37 rokov. Pietnou spomienkou vzdali hold obetiam invázie.

Námestím Popradu, kde v roku 2002 inštalovali pamätník obetiam okupácie, prvý na Slovensku, zneli piesne Karla Kryla, ktorého osud bol tesne spojený s 21. augustom 1968.
So smútkom spomínala na udalosti pani Anna Malá, sestra vtedy 19-ročného Jozefa Bonka z Hôrky, ktorého okupanti zastrelili v centre Popradu. \"Prežívali sme toto obdobie veľmi ťažko. V prvom momente, keď nám to dali vedieť, sme nechceli veriť, že je to brat. Bol totiž odcestovaný na týždňovke. Neverili sme až do chvíle, keď sme sa dostali k nemu a zistili, že je to naozaj on\".
Ako v príhovore zdôraznil predseda Svetového združenia bývalých československých politických väzňov František Bednár, vtedajší režim sa nezastavil ani pred vraždením a streľbou do detí. Dnešná mladá generácia si nevie predstaviť, že do ich rovesníkov strieľali ruskí vojaci z tankov. \"Slepo plnili rozkazy v mene ideológie, ktorá chcela ovládnuť celý svet\". Rovnako ako sa rozpadla rímska ríša či hitlerova tretia ríša, skončilo na smetisku dejín aj sovietske impérium. \"Ideológia založená na klamstve a podvode, je vopred určená k zániku, \" uviedol Bednár.
Doplnil, že v roku 1968 sa občania bývalého Československa dokázali zjednotiť ako nikdy predtým vďaka viere a nádeji v lepšiu, spravodlivejšiu spoločnosť. Nádeje obyčajných ľudí však boli ušliapané pod pásmi tankov.
 

Vyberte región

mark